Την κατάσταση στην αγορά γεωργικών προϊόντων μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συζήτησαν οι Υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
O Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο, ενημέρωσε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα όσον αφορά τον εφοδιασμό τροφίμων και πρώτων υλών λόγω της γεωγραφικής της θέσης, με ιδιαίτερη αναφορά στη δυσμενή θέση των κτηνοτρόφων.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, οι απόψεις και εισηγήσεις που εκφράστηκαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης ειδικής ομάδας εργασίας η οποία εντός της εβδομάδας θα οριστικοποιήσει τα μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα που θα μπορούν να λάβουν τα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, κατά τη συνάντηση ο Ουκρανός Υπουργός Γεωργίας Roman Leshchenko παρουσίασε στους ομολόγους του στην ΕΕ την κατάσταση στη χώρα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει για την παροχή τροφίμων στον πληθυσμό. Οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ δεσμεύτηκαν να παρέχουν κάθε δυνατή στήριξη απαντώντας σε συγκεκριμένα αιτήματα της Ουκρανικής πλευράς.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την επισιτιστική ασφάλεια στην ΕΕ, ο κ. Καδής ανέφερε ότι το αυξανόμενο κόστος παραγωγής έχει άμεσες επιπτώσεις στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, και τόνισε πως υπάρχει ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων για στήριξή τους.
Ειδικότερα όσον αφορά την περίπτωση της Κύπρου, σημείωσε ότι «η γεωγραφική θέση και ο νησιώτικος της χαρακτήρας, δημιουργούν αυξημένες δυσκολίες στον εφοδιασμό τροφίμων και πρώτων υλών» ενώ αναφέρθηκε «στην εξαιρετικά δυσμενή θέση των Κύπριων κτηνοτρόφων, λόγω των αυξημένων τιμών των πρώτων υλών για τις ζωοτροφές».
Ο κ. Καδής πρόσθεσε πως οι προκλήσεις «πρέπει να αντιμετωπιστούν σε πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών» μέσω ενιαίας αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων ώστε «να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα καμίας γεωργικής ή κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης σε κανένα κράτος μέλος».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί ένα κράτος μέλος που είναι παραγωγός πρώτων υλών να συσσωρεύει αποθέματα πολλών μηνών και να εμποδίζει την προμήθεια ενός άλλου κράτους μέλους που δεν παράγει πρώτες ύλες». Εισηγήθηκε επίσης την προσωρινή αναστολή των δασμών εισαγωγής που επιβάλλονται σε πρώτες ύλες ζωοτροφών και σιτηρών για ανθρώπινη χρήση με προέλευση τρίτες χώρες, ως μέτρο που θα διευκολύνει την εισαγωγή τους σε χαμηλότερες τιμές.
Ο Υπουργός Γεωργίας καλωσόρισε ακόμα τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν για αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτά θα πρέπει να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα.
«Βιώνουμε μια κρίση, και θεωρούμε απαραίτητη την προώθηση μέτρων τουλάχιστον αντίστοιχων με αυτά που λήφθηκαν για την πανδημία, τόσο μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και μέσω κρατικών ενισχύσεων» σημείωσε.
Η Κύπρος μαζί με 11 άλλα κράτη μέλη υποστήριξαν το αίτημα της Ισπανίας για λήψη απαραίτητων μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της σημαντικής αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και των καυσίμων στον αλιευτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της υδατοκαλλιέργειας.
Πηγή: ΚΥΠΕ